Previjanje rana posle operacije

Previjanje rana posle operacije

Home Blog Previjanje rana posle operacije

Koliko god je važna sama operacija, isto toliko je važna i previjanje rane posle operacije. Sve rane, bilo da se radi o onima posle operacije, posle povrede ili ranama od opekotina predstavljaju fizičko oštećenje kože i sluzokože. Bez obzira koji je mehanizam nastanka rane neophodno je adekvatno medicinsko zbrinjavanje, i stručna nega rane nakon toga. Postoje savremene obloge za rane koje se koriste u previjanju.

previjanje ranaNajčešća komplikacija rane koja se može javiti posle operacije je infekcija, i ona može značajno da utiče na oporavak pacijenta i ishod lečenja. Infekcija (gnojna upala) rane se ispoljava kao crvenilo, otok i bol oko same rane, a u rani se nakuplja gnojni sadržaj. Takođe, neretko dolazi i do dehiscencije (otvaranja) rane, do hematoma (nakupljanja krvi u samoj rani) koji se manifestuje pojavom modrica oko rane, ili do stvaranja seroma kojipredstavlja nakupljanje limfne tečnosti u samoj rani.

Sve pomenute komplikacije su upravo razlog zbog čega previjanje i negu rane posle operacije mora da vrši stručna medicinska sestra sa iskustvom, jer samo pravilnim previjanjem mogu da se spreče ove komplikacije, ili ako do njih dođe da se prepoznaju u ranoj fazi, te da se pravovremeno i adektvano reaguje.

Pravilno previjanje i čišćenje rane je osnovni postupak u adekvatnom lečenju rane. Prilu dezinfekcijuikom previjanja rane neophodno je da se poštuju osnovni principi aseptičnosti, te da se pravilno rukuje sa sterilnim materijalom. Prilikom svakog previjanja rane potrebno je da se izabere odgovarajuća tehnika, odgovarajuće sredstvo za sam rane, kao i odgovarajući oblog za ranu.Izbor svega navedenog se vrši na licu mesta, te je neophodno odgovarajuće znanje i iskustvo medicinske sestre koja vrši previjanje rane.

Opekotine su povrede koje nastaju pod dejstvom prekomerne toplote, a izvori mogu biti različiti (plamen, užareni predmeti, vrela voda, ulje i druge tečnosti, hemikalije, prekomerno sunčanje…).
Prvenstveno dolazi do oštećenja pojedinih delova kože i sluzokože, te je pojava infekcija kod ovih rana veoma česta ukoliko se nepravilno tretiraju. Iz tog razloga, posebno ističemo da je ovo vrsta rana koje je neophodno da previja i neguje medicinska sestra koja poseduje znanje i veštine za tretman ovih rana. Previjanje opekotinske rane je specifičnije i zahtevnije od drugih rana, jer je prirodna zaštitna barijera organizma (koža) oštećena. Specifičnost previjanja se ogleda u primeni petoslojnog apsorptivnog zavoja ( vazelinska gaza, sterilna gaza sa oblogom, suva sterilna gaza,sterilna vata i sterilan zavoj). Za previjanje opekotina neophodni su aseptični uslovi. Za detaljnije informacije o ovoj temi nas možete kontaktirati .

previjanje ruke